Kultúra / Könyv rovat

Linkajánló
Ha meghal a nap
77 éves korában elhunyt Oriana Fallaci, az olasz médiaszemélyiség, aki fénykorában olyanokkal készített interjút, mint Lech Walesa, Henry Kissinger, Haile Selassie, az irani sah, Khomeini Ayatollah, Willy Brandt, Indira Gandhi...
körzeti e-varázslóhivatal
Aki esetleg rég olvasta, vagy más szemmel, felhívnám a figyelmét a regény építészeti vonatkozásaira, mert szerintem a gyerekmese akár egy korszak építészeti manifesztjeként is értelmezhető.
Pintér András és Trupka Zoltán (szerk.): Gondolkodjunk, ha már vagyunk!
A tudomány, a logika, az észszerűség alapjain álló, és a butaságok ellen szkeptikusan vélekedők serege minden évben egy nagy találkozót szervez. A helyszín: Székesfehérvár, az amatőrcsillagászat és a tudományos ismeretterjesztés vidéki fellegvára. Legfelül az égre tekintő 30 cm-es távcső kupolája, mely alatt a teraszos művelődési ház termei adnak helyet a tudományos világkép tiszta fejű képviselőinek.
Stephen Hawking: Az idő rövid története
Mi ez? Bonyolult dolog, annyi azonnal látszik, legalábbis nehezen értelmezhető. Szövege belül természetesen változatlan maradt, csupán a külső kemény tábláját módosították közben hazai grafikusaink. Semmi akadálya nem lett volna, hogy a 6-dik vagy n-edik változatlan kiadásra is sor kerüljön az idő történetében.
John Gribbin: Schrödinger kiscicái és a valóság keresése
Vannak tudósok, akik tudományuk éppen aktuális állapotát a legnagyobb nyugalommal viselik el, és nem fáj nekik, ha az nem elképzelhető, nem logikus, vagy egy icike-picike ellentmondás lapul a dolgok mélyén. Vannak más tudósok, akik mindenáron szemléletessé, a nem tudósoknak is közérthetővé akarják tenni a legnehezebb tudományágat, és nagy nyugtalansággal vizsgálják az egyetlen picurka lyukat is a tudomány szövedékében.
John Gribbin: A tudomány története 1543-tól napjainkig
A szerző óriási munkát vállalt: a természettudományok történetét mutatja be egy csaknem öt évszázados időszakban, éspedig talán a természettudományok történetének legizgalmasabb, legváltozatosabb, legtöbb hozadékú időszakában.
Aczel Amir D.: Isten egyenlete
Mai körülményeink között különleges és bátor ezen kiadó, hogy a Talentum Tudományos Könyvtár sorozatban, sorra jelenteti meg a naprakész, magas színvonalú és mégis olvasmányos természettudományos könyveket. Köztük sok a fizika vagy/és a csillagászat, gyakori a kozmosz keletkezésével és sorsával foglalkozó. Ez is az!
Balogh Zoltán: Tudomány és kozmológia
A filozófus szerzőnk, könyvének elején csakis a tudományra koncentrál. Semmi történelem, semmi politika. Csak a tiszta természettudomány, annak fogalmai, alapjai, a természet törvényei, tér, idő (különösen az időről olvashatók szép, és értékes gondolatok), anyag, kozmológia, vöröseltolódás, háttérsugárzás, semmi kétség.
legelső oldal előző oldal1 2 3 következő oldal utolsó oldal
© halmaz.hu